Rönnskär - referens

Rönnskären finns ca 30 km utanför Vasa i södra delen av Kvarken. Rönnskären består av flera små skär, varav Storskär är den största ön. Bottensubstratet är mycket varierande med rikliga inslag av sten och stora flyttblock. Ty- piskt för området är kraftiga vattenströmmar samt erosionsbottnar. Området bedöms som en referens och ingår i nationella monitoring- program.

Monitoringsprogram

Monitoringprogrammen omfattar årlig vegeta- tionskartering, vattenkvalitets- och botten- faunaprovtagning. Västra Finlands miljöcentral  har undersökt bottenfaunasamhället sedan 1999. Bottendjursprovena tas med VanWeen- hämtare. År 2000 tog man bottendjursprov även med Ekman-hämtare. Resultaten från Ekman- provena presenteras nedan, eftersom metodiken bäst överensstämmer med de övriga stationer- nas metodik. Läs mer om provtagningsmetodiken för bottenfaunaprovtagning. Stationerna för bottenfauna-provtagning är placerade runt hela Rönnskären och resultaten som presenteras i figurerna är medeltal av samtliga 16 stationer.


Det ekologiska tillståndet

Bottenfaunan vid Rönnskär är mångsidig och skiljer sig avsevärt från de som finns i recipientområdena, t. ex. utanför Vasa. Biomassan är betydligt högre eftersom östersjömusslor förekommer rikligt vid Rönnskären, men individtätheten (abundansen) är på samma nivå eller lägre. Djupet i provtagningsområdet varierar från 7 till 29 m och bottentypen är mycket varierande.

Bottenfaunasamhället består av flera olika arter som var och en är specialiserad på sin nisch. Östersjömussla och havsborstmask dominerar tillsammans med fjädermygglarver och fåborstmaskar. Ishavsgråsuggan förekommer allmänt. Vitmärlan torde också vara en dominerade art, trots dess allmänna tillbakagång under slutet av 1990-talet. Det finns olika teorier om vitmärlans tillbakagång.

Eftersom det finns resultat endast från ett år kan inga bedömningar om variation i tid göras för Rönnskären. Läs om förändringar över tiden på referenstationer längs Sveriges kust: Norrbyn eller Holmöarna. Här kan du se bottenfaunans rumsliga variation vid Rönnskär i juni 2000.

Bottenfaunan är i allmänhet rikligare på mjuka lerhaltiga bottnar än på sandbottnar. Djupet och områdets exponeringsgrad inverkar också på bottenfaunans storlek. Därför varierar biomassan och abundansen i olika delar av Rönnskären trots att området inte är påverkat av utsläpp.