Holmöarna - Holmöarnas stationer

Holmöarna ligger 8 km från fastlandet och ca 3 mil nordost om Umeå tätort. Ögruppen består av 4 öar och stora delar ingår i Holmöarnas naturreservat.    

Miljöövervakningsprogram

Provtagningen på Holmöarnas stationer finansieras regionalt som en del av uppföljningen i naturreservatet. Datat används även i den nationella utvärderingen sedan år 2000 och stationerna fungerar då som referens, eftersom de är opåverkad av direkta utsläpp. Umeå marina forskningscentrum utför övervakningen och metoden beskrivs på Naturvårdsverkets hemsida.    

Resultaten som redovisas på dessa sidor är medelvärden för 9 stationer (ett hugg per station), med undantag från totala antalet taxa, där de 9 stationernas sammanlagda antal redovisas. Djuren är bestämda till art med en del undantag då de endast bestämts till släkte (t.ex. Gammarus sp.) eller annan djurgrupp (t.ex. Oligochaeta).

För att få så lång tidsserie som möjligt har vi i de två figurerna över de vanligaste arterna dels använt medelvärden för 8 stationer (alla stationer utom H22), dels värden från en station (H22). Stationens värden är dock jämförbara med medelvärdena under 1997-2002. För de två figurerna över total individtäthet och total biomassa har data från 1997 till 2002 använts.

 
Det ekologiska tillståndet

Bottenfaunasamhället vid Holmöarnas kuststationer domineras av Kvarkens karakteristiska arter: vitmärla, ishavsgråsugga och östersjömussla. Östersjömussla (Macoma baltica) utgör huvuddelen av biomassan och variationer i musselbestånden avspeglar sig i den totala biomassan. Vitmärlan (Monoporeia affinis) dominerar antalet individer (abundansen).

Variation över tiden

Under slutet av 90-talet minskade vitmärlans biomassa och individtätheter kraftigt. Biomassan för vitmärla har dock varit låg även tillbaka i tiden, både 1991 och 1923 (ej med i figuren) då den legat kring 0,3 g/m2. Vad den kraftiga nedgången beror på är inte helt klarlagt. Då nedgången skett i hela Bottniska viken är det troligen storskaliga processer som ligger bakom. Här kan du läsa mer om de teorier som framförts angående vitmärlans nedgång.

Den kraftiga minskningen av vitmärla påverkar även andra organismer. Den minskade konkurrensen om föda gör att andra arter gynnas, som t.ex. havsborstmasken Marenzelleria viridis. Vid Holmöarna har havsborstmasken ökat så mycket att den totala individtätheten är lika hög som innan vitmärlekraschen. Ett annat exempel är östersjömusslan som också har gynnats vid Holmöarna. Dessutom kan fisksamhället påverkas eftersom bottenfaunan är en viktig beståndsdel i många fiskarters diet.