Rönnskär - vertailuvesistö

Rönnskärin saaret sijaitseva Merenkurkun eteläi- sessä osassa, noin 30 km:n päässä Vaasasta. Rönnskärin saaristo muodostuu lukuisista pienis- tä saarista, joista suurin on Storskär. Pohja on laadultaan hyvin vaihtelevaa, kivien ja suurten siirtolohkareiden kirjomaa. Voimakkaat merivir- taukset ja eroosiopohjat ovat alueelle tyypillisiä. Rönnskärin vesialuetta käytetään ympäristön tilan vertailualueena ja se on sisällytetty mukaan kansalliseen seurantaohjelmaan.

Seurantaohjelma

Seurantaohjelman mukaisesti alueella tehdään vuosittain kasvillisuuskartoituksia, vedenlaadun mittauksia ja pohjaeläinnäytteenottoa. Länsi- Suomen ympäristökeskus on tutkinut alueen pohjaeläinyhteisö vuodesta 1999 lähtien. Pohja- eläinnäytteitä otetaan käyttäen VanWeen-nou- dinta. Vuonna 2000 pohjaeläinnäytteitä otettiin myös Ekman-noutimella. Ekman-näytteiden tu- lokset on esitelty, koska menetelmä on parhai- ten yhteensopiva muiden havaintoasemien näytteenottomenetelmien kanssa. Linkistä klik- kaamalla voit lukea enemmän pohjaeläinten näytteenottomenetelmistä. Havaintoasemat si- jaitsevat ympäri Rönnskärin saaristoa ja esitetyt tulokset ovat 16 havaintoaseman tuloksista las- kettuja keskiarvoja. 


Ekologinen tila

Pohjaeliöstö Rönnskärin merialueella on erittäin monipuolista ja eroaa huomattavasti resipienttivesistöjen, esim. Vaasan edustan merialueen pohjaeliöstöstä. Pohjaeliöstön biomassat ovat merkittävästi suurempia, sillä liejusimpukkaa esiintyy runsaasti. Kuitenkin yksilömäärät (abundanssi) on samalla tasolla tai alempi kuin resipienttivesistöissä. Näytteenottoalueella vedensyvyys vaihtelee 7-29 metrin välillä ja pohjan laatu on hyvin vaihtelevaa. 

Pohjaeliöyhteisö koostuu useista erilaisista lajeista, jotka ovat erikoistuneita omassa ekolokerossaan. Liejusimpukka ja merisukasmato ovat vallitsevia yhdessä surviaissääskien toukkien ja harvasukasmatojen kanssa. Myös kilkkiä esiintyy yleisesti. Valkokatka kuuluu myös vallitsevien lajien joukkoon, huolimatta 1990-luvun lopulla tapahtuneesta kantojen notkahduksesta. Valkokatkan vähentymisen syyksi on esitetty erilaisia teorioita

Pohjaeliöstöstä on Rönnskärin alueelta olemassa tuloksia vain yhden vuoden osalta, joten tarkastelua eliöstön vaihtelusta ajassa ei voitu tehdä. Voit kuitenkin lukea aiheesta Ruotsin rannikon vertailualueiden osalta: Norrbyn tai Holmön. Linkistä klikkaamalla voit katsoa Rönnskärin vuoden 2000 kesäkuussa pohjaeliöstön alueellista vaihtelua vuodenesittelevää karttaa.

Yleensä pohjaeliöstö on lajistoltaan runsaampi savisilla ja pehmeillä pohjilla kuin hiekkapohjilla. Merialueen syvyydellä ja suojattomuudella on omat vaikutuksensa pohjaeliöstön runsauteen. Tästä syystä eliöstön biomassat ja abundanssi vaihtelevat Rönnskärin saariston eri osissa, vaikka suorat kuormituspäästöt eivät sen vedenlaatuun vaikutakaan.