Kovien pohjien tutkimukset

Kovilla pohjilla tarkoitetaan pohjia, jotka koostuvat kalliosta, lohkareista, kivistä, sorasta tai hiekasta. Tällaisilla pohjilla tutkitaan ennen kaikkea makrokas- villisuutta. Makrokasvillisuus muodostuu lähinnä evolu- tiivisesti kehittyneistä kasveista, mutta mukaan voi- daan lukea myös suurikokoisimpia leviä ja sammalia. Evolutiivisesti kehittyneimmistä kasveista ja levistä käytetään usein käsitettä makrofyytti. Levät ovat ta- vallisempia kovilla pohjilla, kuin siemenkasvit ja parta- levät, joita esiintyy lähinnä pehmeillä pohjilla. Lue tästä enemmän kovien pohjien pohjaeliöstöstä.

Kovien pohjien makrokasvillisuus jakautuu vyöhykkeisiin sen mukaan, miten paljon se saa valoa ja altistuu aal- loille. Jääeroosio on Merenkurkun alueella voimakkaam- paa, koska jääpeite pysyy kauemmin ja on paksumpi kuin etelässä. Voit lukea linkeistä klikkaamalla enem- män makrokasvillisuuden vyöhykkeisyydestä sekä siitä, miten suolapitoisuusgradientti vaikuttaa makrokasvilli- suuteen.

Kuormittuneiden vesien makrokasvillisuuden rakenne ja lajikoostumus muuttuu. Makrokasvillisuudessa on voitu osoittaa suuria muutoksia suurissa osissa Itä- merta. Linkistä enemmän näistä makrokasvillisuuden muutoksista. Myös kovien pohjien pohjaeläimiä on tut- kittu, mutta pehmeiden pohjien makrofaunaa kuitenkin enemmän.
  

Makrokasvillisuutta tutkitaan tavallisesti sukeltamalla pitkin pohjalle vedettyä mittausköyttä ja kirjaamalla ylös syvyys ja kasvillisuuden peittoaste köyden matkalla. Pohjaeläimiä kerätään samalla sopiviin pusseihin myöhempää lajitunnistusta, laskentaa ja punnitusta varten. Karttaan yläpuolella on merkitty alueet, joilla makrokasvillisuutta on tutkittu.