Vitmärla 

Vitmärla (Monoporeia affinis) hör till ordningen märlkräftor (Amphipoda). Vitmärlan är tillplattad från sidan och 7-11 millimeter lång. Den livnär sig främst på detritus och trivs på mjukbottnar där den håller sig nedgrävd under dagen. Den kan även vara och allätare. Vitmärlan förekommer på nästan alla djup, men är talrikast på mjuka djupbottnar. På djupare bottnar dominerar vitmärlan ofta bottenfaunan tillsammans med ishavsgråsugga och dessa utgör viktig föda för olika fiskar.

Vitmärlan är en ishavsrelikt och anses vara känslig för föroreningar. År 2000 minskade antalet vitmärlor kraftigt i Bottniska viken, något som tros bero på klimatförändringar snarare än på mänsklig påverkan.


Vitmärlor (Monoporeia affinis).
Bild © V.Westberg

 
Ishavsgråsugga

Ishavsgråsugga (Saduria entomon) hör till ordningen gråsuggor (Isopoda). Arten har fått många namn såsom ishavsgråsugga, skorv, krävika och spånakäring. Särskilt känd är den bland fiskare eftersom den gnager på bete på långrevar och fastsittande fiskar i näten.

Ishavsgråsuggorna är tillplattade uppifrån och ser ut som små pansarvagnar. I könsmogen ålder är den 3-3,5 cm lång. Ishavsgråsuggan är liksom vitmärlan en ishavsrelikt. Ishavsgråsuggan är allätare men främst ett rovdjur och födan består huvudsakligen av vitmärlor och östersjömusslor, men de kan även vara kannibal och äta andra gråsuggor och t.o.m. sina egna ungar. Ishavsgråsuggan är i sin tur viktig föda för fisk som söker föda på botten, som t.ex. abborre och sik. Ishavsgråsuggan återfinns på nästan alla bottentyper och djup i Kvarken, men är vanligast på mjukbottnar. Tillsammans med vitmärlan dominerar de bottenfaunan på djupa mjukbottnar.

 

 


Ishavsgråsugga (Saduria entomon).
Bild © V.Westberg

  
Östersjömussla

Östersjömusslan (Macoma baltica) hör till musslorna (Bivalvia) och är den vanligaste musslan i Kvarken. Den kan bli uppemot tre cm lång men i Kvarken är den sällan längre än en cm. Östersjömusslan lever på sandiga och mjuka bottnar där den filtrerar (filtrerare) i sig sedimenterande växtplankton eller äter dött organiskt material från bottensedimentens ytskikt. Den är vanligast på grundare områden men förekommer i Kvarken ner till ca 50 m djup. I mynningsområden kan musslorna förekomma i höga tätheter, eftersom de har tillgång till större mängder organiskt material där. Östersjömussla kräver dock en salthalt på 2-3 PSU.

 


Östersjömusslor (Macoma baltica).
Bild © J.Katajisto

Havsborstmask

Klassen havsborstmaskar (Polychaeta) hör till ringmaskarna och är huvudsakligen marina. År 1993 upptäcktes en för Kvarken och Bottniska viken ny art av havsborstmask - Marenzelleria viridis. Den blir drygt en decimeter lång, bygger gångar i sedimenten (slemtuber) och lever av suspenderat material som den filtrerar i sig. Den kan gräva ned sig i sedimentet och då minskar risken för att bli uppäten av rovdjur. Den återfinns på alla djup och på varierande bottentyper, allt ifrån sand till gyttja.

Arten kommer från nordöstra Amerika och har spridits hit via fartyg. De första exemplaren observerades vid Nordsjön och senare i södra Östersjön, varefter den spred sig längs Bottenhavets finska kust med havsströmmarna norrut till Norra Kvarken. Därefter spreds den västerut till svenska sidan där den först observerades 1993 vid Norrbyn. På den svenska sidan sprider sig havsborstmasken främst söderut längs Bottenhavets kust, men har även hittats på djupare vatten. Två exemplar har hittats så långt norrut som i Rånefjärden i Bottenviken, vilket tyder på att arten har hög tolerans för låga salthalter.

I och med vitmärlepopulationens kraftiga tillbakagång år 2000 minskade konkurrensen om födan, varför den har blivit mycket vanlig i Kvarkenområdet. Största antalet finns för närvarande vid Holmöarna. Vid vissa områden är havsborstmasken redan den vanligaste arten.


Havsborstmaskar (Marenzelleria viridis)
Bild © V.Westberg

  
Fjädermygglarver

Fjädermyggorna (Chironomidae) är vanligen knutna till sötvatten, flera arter tål dock brackvatten. Fjädermygglarver tillhör klassen insekter. Insektslarver förs ofta med vattendragen ut till mynningsområdena. Efter att de gått igenom metamorfosen flyger de vuxna individerna tillbaka längs vattendragen. De hittas oftast nära kusten ner till några meters djup. Förutom fjädermygglarver finns det knottlarver och sländlarver mm.

Fjädermyggorna förekommer främst på grundare bottnar ner till 10-15 meters djup. Helcoms utvärdering för åren 1994-1998 visade att fjädermyggorna stod för 53 % av antalet funna arter. De dominerar ofta på förorenade och syrefattiga bottnar.

 


Fjädermygglarver (Chironomus plumosus);
tändstickan som skalan. Bild © J.Katajisto

 
Glattmaskar 

Glattmaskar (Oligochaeta) hör till ringmaskarna och består huvudsakligen av sötvattensarter eller landarter (daggmaskar). De varierar i storlek mellan någon millimeter upp till några decimeter. De flesta lever på att bryta ner organiskt material, men en del är rovdjur. De är vanligast närmare kusten, på mjuka och sandiga bottnar. Flera fåborstmaskarter är liksom fjädermygglarver dominerande på förorenade och syrefattiga bottnar.